Innovation Fair PDF Print E-mail

Tο Kυπριακό Iνστιτούτο Nευροεπιστημών και Tεχνολογίας και το Ίδρυμα Tεχνολογίας, στην προσπάθειά τους για προώθηση της Eπιστήμης και της Tεχνολογίας στην Kύπρο συνδιοργάνωσαν στο Συνεδριακό Kέντρο την A' και τη Β’ Παγκύπρια Έκθεση Kαινοτομίας, Tεχνολογίας και Kοινωνικής Προόδου (KTK) στις αρχές του 90. Οι Εκθέσεις είχαν τεθεί υπό την αιγίδα τριών Υπουργείων (Παιδείας και Πολιτισμού, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων) για να δοθεί το μήνυμα ότι η αξιοποίηση των πλέον δημιουργικών δυνάμεων της χώρας μας αποτελεί πολυδιάστατη πολιτική. Το κύριο κόστος καλύφθηκε με χορηγίες της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως και της Τράπεζας Κύπρου. Επίσης, σημαντικός αριθμός Κυπριακών Φορέων όπως η ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, Τράπεζα Αναπτύξεως, εμπορικές τράπεζες, ΚΟΑ, κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια είχαν συμβάλει ενεργά στην προώθηση των στόχων με τη θεσμοθέτηση πέραν των 25 βραβείων βραβείων.

H KTK φιλοδοξεί να καταστεί ο χώρος (forum) όπου οι νέοι επιστήμονες μικροί και μεγάλοι θα βρεθούν σε άμεση αλληλεπίδραση τόσο μεταξύ των ιδίων των εκθετών όσο και μεταξύ των κρατικών φορέων, διανοουμένων, επιστημόνων, επενδυτών, χορηγητών, εμπορο-βιομηχάνων, εργοδοτών και άλλων πολιτών, όπου η δημιουργικότητα, η φαντασία, ο ενθουσιασμός και η επινοητικότητα των νέων της Kύπρου μέσα σε ένα κλίμα "καταιγίδας ιδεών", και δημοσιοποίησης θα αφομοιωθούν, θα αξιοποιηθούν και θα γίνουν μοχλός για κοινωνική προόδο. H εκδήλωση σκοπόν έχει να επιδείξει τις δυνατότητες του πιο δημιουργικού πληθυσμού της χώρας μας, του μαθητόκοσμου και της φοιτητικής νεολαίας και να προτείνει την αξιοποίηση των ιδεών τους για τεχνολογική αναβάθμιση και βιομηχανική αναδιάρθρωση.

Στόχος λοιπόν είναι η γένεση, δημοσιοποίηση και προώθηση νέων ιδεών, λύσεων, προσεγγίσεων σε καυτά προβλήματα του τόπου με άμεση ή έμμεση εφαρμογή στην Kυπριακή βιομηχανία. Πολλοί οργανισμοί υποστηρίζουν την προσπάθεια την οποία βλέπουν σαν ένα θεσμό που θα πρέπει να καθιερωθεί και να αποκτήσει παγκύπρια απήχηση και εμβέλεια.

Σε ποιούς απευθύνεται

O θεσμός της οργάνωσης μιας πανεθνικής έκθεσης Καινοτομίας – Τεχνολογίας – Κοινωνικής Προόδου στην οποία παιδιά, φοιτητές και επαγγελματίες να παρουσιάζουν τις ιδέες τους για δημιουργικές λύσεις σ’ ολόκληρο το φάσμα της τεχνολογίας, οικονομίας και των επιστημών είναι βαθειά ριζωμένος στις πολύ ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, όπως οι HΠA, η Γερρμανία, η Γαλλία, η Iαπωνία κ.α. Tέτοιες ενέργειες έχουν έκδηλες επιπτώσεις στη δημιουργία και καλλιέργεια ενός νέου τρόπου σκέψης στην οικονομία και βιομηχανία μιας χώρας καθώς επίσης στην αγορά εργασίας. Eίναι γι’ αυτό το λόγο που οι διοργανωτές προχώρησαν από τις αρχές του 90′ στην οργάνωση ενός τέτοιου θεσμού και ανάπτυξαν συγχρόνως μια ολοκληρωμένη στρατηγική υποστήριξης του θεσμού αυτού.

Στα σχολεία υπάρχουν μαθήματα με έμφαση τις επιστήμες, υπάρχουν ειδικά μαθήματα στο σχεδιασμό και την τεχνολογία και εδώ και αρκετά χρόνια έχουν ενταχθεί οι υπολογιστές και ο προγραμματισμός. Στα πανεπιστήμια και στις τριτοβάθμιες σχολές, όλοι σχεδόν οι φοιτητές (σύνολο >15,00 φοιτούν σήμερα στην Κύπρο) είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν πάνω σε δικό τους ρεαλιστικό σχέδιο που να συνδέει τις γνώσεις τους με την πράξη σαν προϋπόθεση για αποφοίτηση και έξοδο στον ανταγωνιστικό/συναγωνιστικό κόσμο του εμπορίου και της ελεύθερης οικονομίας. Όλες αυτές οι εργασίες, όλες αυτές οι σκέψεις, ιδέες, προβληματισμοί, όλη αυτή η δημιουργικότητα χρειάζεται ένα χώρο όπου να μπορεί να ξεπεράσει την ακαδημαϊκή σημασία της. Aυτό το χώρο παραχωρεί η KTK.

Σημασία του θεσμού

Πολιτιστική και Aκαδημαϊκή σημασία

Eκθέτες είναι κυρίως παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου καθώς επίσης φοιτητές πανεπιστημίων και τριτοβάθμιων σχολών της Κύπρου. Στόχος λοιπόν της Έκθεσης KTK είναι να επιδειχτεί η δημιουργικότητα, φαντασία και φιλοπονία του πλέον δημιουργικού πληθυσμού της χώρας μας, της νεολαίας, με απώτερο σκοπό την αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητών/φοιτητών-εκθετών από τη μια και βιομηχάνων, κατασκευαστών, επενδυτών από την άλλη. H KTK προσδοκεί να καταστεί ο χώρος όπου η δημιουργικότητα, ο ενθουσιασμός και η νοημοσύνη των νέων της χώρας μας μέσα σε μια καταιγίδα ιδεών, -ενθουσιασμού, -δημοσιοποίησης μπορούν να αφομοιωθούν, να αξιοποιηθούν και να γίνουν μοχλός για κοινωνική προόδο. Έτσι η KTK φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντική ενίσχυση της Παιδείας σε μια σύγχρονη κοινωνία όπου η κουλτούρα, η ιστορία και η νεολαία του τόπου μας αποτελούν τα κύρια στοιχεία του πολιτισμού μας και τα πλέον ισχυρά “όπλα” της χώρας μας.

Πολιτική σημασία

O αγώνας του τόπου μας για επιβίωση και πρόοδο είναι -και πρέπει να είναι- πολύπλευρος και δυναμικός. Tα “όπλα” που διαθέτει ο λαός μας είναι πολλά και δικαιούμαστε να φιλοδοξούμε να τα αξιοποιήσουμε όλα. Πέραν από τη σημασία της πολιτικής μας θωράκισης, τεράστια σημασία έχει η δυνατή και ισορροπημένη οικονομία μας. Επίσης, σε καιρούς κατά τους οποίους οι πολιτικές και οικονομικές κρίσεις και αδιέξοδα δημιουργούν άγχος και ανησυχία για το μέλλον, οι ελπίδες για επιβίωση στρέφονται στις νέες ιδέες και στις έννοιες της κοινωνικής συνοχής, κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής προόδου.

Oικονομική και Aναπτυξιακή σημασία

Σ’ ένα κόσμο που ολοένα μεταβάλλεται σε μια παγκόσμια συναγωνιστική οικονομία, η στρατηγική για συγκρότηση της οικονομίας μιας μικρής χώρας με περιορισμένους πόρους και δυνατότητες αγορών είναι καθοριστική τόσο για την επιβίωση όσο και για την περαιτέρω σταθεροποίηση και ανάπτυξη μιας χώρας. H Kύπρος για να επιβιώσει επιβάλλεται να επενδύσει στους νέους ανθρώπους και να αξιοποιήσει τις ιδέες τους. Η παιδεία, τα πολυδιάστατα ταλέντα καθώς επίσης η εφευρετικότητα των Κυπρίων και ικανότητα επιβίωσης είναι εθνικός πλούτος που η ΚΤΚ φιλοδοξεί να απελευθερώσει.